Reklama
 
Blog | Martin Janeček

Chytil se Petr Nečas do pasti?

Zdá se že tu někdo hraje hru, která až tak úplně nevychází. Bude vítězem Petr Nečas či někdo jiný?

Zdá se že tu někdo hraje hru, která až tak úplně nevychází. Pokouší se využít situace kolem VV (či tu situaci přímo vyvolal) ke zbavení se nepohodlných ministrů VV, při zachování vlády ODS a TOP 09, s podporou části poslanců VV. V průběhu týdne to vypadalo, že tento scénář může vyjít. Zejména díky Kristýně Kočí, které měla „převést“ alespoň sedm poslanců „na druhou stranu“. To se však, alespoň prozatím, nestalo, 20 členů klubu VV se semklo a k odchodu většího počtu poslanců nedošlo.

Pro to mne překvapilo velice silné prohlášení Petra Nečase v pátek – z vlády odvolá i Johna a Dobeše a dále nechce, aby VV měly ve vládě ministerstvo vnitra. Jen na okraj, rozdělení ministerstev je součástí koaliční dohody, tzn. pokud Nečas chce jednostranně, bez dohody s partnery, přerozdělit ministerstva, je to samo o sobě porušením koaliční smlouvy.

VV v sobotu odpověděly stejně tvrdě – vymění Johna a Dobeše, pokud odejdou Kalousek, Vondra a Fuksa. Celkem chytře tak přehrály zodpovědnost za vládu zpět – říkají že i nadále chtějí vládu podporovat, ale pouze čistou, s uplatněních „presumpce viny“ i na zmíněné tři ministry. Výměna Kalouska je zcela jistě pro TOP 09 naprosto nepřijatelná.

Reklama

Co tedy může nastat? Buď Petr Nečas ustoupí ze svých „silných slov“ (podobně jako v případě silných slov při odvolání policejního prezidenta a volbě nového), VV také ustoupí z požadavku na odvolání trojlístku ministrů ODS a TOP 09, dojde k nějaké dohodě a vláda trojkoalice „pojede dál“.

Nebo se opravdu podaří získat alespoň sedm poslanců VV na stranu vlády ODS a TOP 09. V tomto případě rekonstruovaná vláda také může pokračovat.

Pokud k výše uvedenému nedojde, VV opustí vládní koalici a, hned či později, padne vláda. Pak by měly přijít předčasné volby, které zřejmě budou pohromou pro VV i ODS a zejména pro osud Petra Nečase v čele ODS.

Jsem tedy opravdu zvědav, co „vyplave“ v dalších dnech. Zda pokus o rozdělení klubu VV byl neúspěšným (alespoň prozatím) pokusem Petra Nečase a jeho lidí, jak vládnout dále bez stávajících ministrů VV. Či to je scénář, který je namířen proti Petru Nečasovi a „jeho části“ ODS.