Reklama
 
Blog | Martin Janeček

Další bitva v koalici bez vítěze a reformy v nedohlednu

Ministr Vondra ustál ostrou parlamentní i mediální přestřelku s koaličními partnery. Jasného vysvětlení jsme se nedočkali. Nicméně koaliční vláda pokračuje, protože"reformní úsilí má větší hodnotu". Ale kde jsou ty reformy?

Ministr Vondra ustál ostrou parlamentní i mediální přestřelku s koaličními partnery.  Pro jeho setrvání ve funkci se vyjádřila i Výkonná rada ODS. Následně přešel do ofenzivy a začal častěji a jasněji mluvit o snahách odstřelit jej kvůli jeho „čištění“ Ministerstva obrany. Přímo při tom ukazuje na kolegu ve vládě, ministra Kalouska.

Premiér Nečas se tentokrát zdržel silných výroků, které bez valného efektu používal v případě krize kolem odvolání policejního prezidenta Martinů i volbě nového prezidenta Lessyho.

Pan prezident do krize tentokrát nezasáhl.

Reklama

Po pár dnech se zdá, že krize je zažehnána.

A nám nezbývá než spekulovat, zda se jedná o likvidaci Vondry za jeho práci na obraně. Ale když nám nedávno ex-ministr Drobil tak dobře vysvětlil, jak se vyvádí peníze pro stranu, tak si říkám, zda kauza ProMoPro, a následný vzestup Vondry jako místopředsedy ODS, nebyl stejný případ.

Každopádně teď se všichni zabetonují „vyšetřováním orgánů činných v trestním řízení“, což v českém prostředí znamená, že se pravdu nikdy nedozvíme.

Skoro by se chtělo říci, že si tyto krize vytváří sama koalice, aby nemusela řešit skutečné reformy, s jejichž příslibem vyhrála volby, a které se zatím moc nedaří.