Reklama
 
Blog | Martin Janeček

Je Vít Bárta opravdu ten špatný?

Informace, které v posledních dnech přináší MF Dnes, stále více potvrzují to, o čem mluvili mnozí hned po parlamentních volbách – vstup Víta Bárty do politiky (prostřednictvím VV) je motivován zejména, či pouze, snahou dostat se k veřejným zakázkám. Je ale správně, že za "ty dobré" jsou považování ti, kteří zřejmě roky žili z úspěchu Víta Bárty, nechávali se jím platit, a kteří ve chvíli, kdy zavětřili nebezpečí (zveřejnění informací MF Dnes) urychleně opustili palubu a podávají trestní oznámení?

Informace, které v posledních dnech přináší MF Dnes, stále více potvrzují to, o čem mluvili mnozí hned po parlamentních volbách – vstup Víta Bárty do politiky (prostřednictvím VV) je motivován zejména, či pouze, snahou dostat se k veřejným zakázkám. To ale v českém prostředí, kde propojené politiky a businessu dosáhlo zřejmě maximálně možné úrovně, není až tak překvapivé. Možná překvapuje jak strategicky a dlouhodobě Vít Bárta tyto kroky plánoval. To je přístup, který je v českých podmínkách spíše nezvyklý, a který zasluhuje, z pohledu řízení firmy, ocenění.

Asi by nemělo ani překvapovat, že soukromá firma na poradách managementu promýšlela všechny možné kroky a přístupy, jak si zajistit zakázky. To, že k tomu firma používá sledování, infiltraci a „holky“ je asi už trochu za hranou, nicméně u bezpečnostní a sledovací firmy to až tak nepřekvapuje.

Na celé kauze mne zaráží, že za „ty dobré“ jsou považování ti, kteří zřejmě roky žili z úspěchu Víta Bárty, nechávali se jím platit, a kteří ve chvíli, kdy zavětřili nebezpečí (zveřejnění informací MF Dnes) urychleně opustili palubu a podávají trestní oznámení.

Reklama

Toto konstatování však nic nemění na tom, že situace v české politice je nadále tristní a nadšení z „vlády reforem a boje proti korupci“ je v propadlišti dějin.