Reklama
 
Blog | Martin Janeček

Kapři si rybník nevypustí a Rusnokova (Zemanova) vláda dostane důvěru

Předpokládám, že poslanecká sněmovna se 17. července nerozpustí. A při hlasování o důvěře (zřejmě začátkem srpna) dostane Rusnokova vláda důvěru a bude vládnout do řádných voleb v květnu příštího roku. Předčasné volby jsou totiž v tuto chvíli výhodné pouze pro ČSSD.

V případě ČSSD platí, čím dříve volby budou, tím lépe. Při brzkých volbách se socialisté povezou na vlně kritiky vládnutí koalice ODS, TOP 09 a LIDEM. S postupem času, při vládnutí úřednické vlády, bude tato karta čím dál tím slabší. Čím později volby budou, tím více hrozí rozkol mezi jednotlivými křídly v ČSSD, oslabení současného Sobotkova vedení a posilování vlivu SPOZ, strany, která bude ve volbách oslovovat stejné voliče jako socialisté. Dobrý výsledek ČSSD, který nyní předpovídají průzkumy, není v řádných volbách v květnu příštího roku už zdaleka tak jistý.

TOP 09 a ODS zatím drží poněkud hysterickou rétoriku o neústavním postupu prezidenta a snaží se nás přesvědčit o existující podpoře 101 poslanců. Už jaksi „zapomínají“, jak jejich koalice (společně s LIDEM) fungovala či poslední rok spíše nefungovala – jak se nebyli schopni domluvit na základních věcech, včetně nové koaliční dohody (v které LIDEM nahradí VV), jak vymetli s Karolínou Peake na Ministerstvu obranu, jak se vzájemně uráželi, atd.
ODS i TOP 09 nyní prezentují jasný postoj proti důvěře vládě Jiřího Rusnoka. Nicméně jsem přesvědčen, že oběma stranám musí být jasné, že „obětovat“ několik měsíců ve vládě (v případě vzniku vlády Miroslavy Němcové v druhém či třetím pokusu) za život v opozici do řádných voleb, pro ně může být velice výhodné. Zbaví se tak zátěže vládnoucích stran, které „mohou za vše špatné“, získají čas na vyřešení vnitřních problémů a přípravu volební kampaně a s radostí budou sledovat, jak se levice „požírá navzájem“.
Pak už zbývá jen vyřešit, jak podporu Rusnokově vládě komunikovat veřejnosti. Zda „pozitivně“, jako zabránění chaosu, který by tu vznikl při druhém pokusu a jmenování Bohuslava Sobotky premiérem. Nebo spíše zvítězí „negativní“ přístup, při kterém poslanci TOP 09 a ODS „na protest proti neústavnímu postupu prezidenta“ opustí při hlasování o důvěře Rusnokově vládě Poslaneckou sněmovnu, sníží tím potřebné kvórum a vláda tak hlasy KSČM, ČSSD, případně i LIDEM, projde. ODS a TOPka si tak zachovají svůj „zásadový postup proti Rusnokově vládě“ a přitom budou rádi, že vláda bude mít důvěru a bude vládnout do řádných voleb.

Nevýhodnost voleb (jakýchkoliv) pro Věci veřejné, LIDEM a ostatní odpadlíky z různých stran je naprosto jasná. Pěvně věřím, že volby budou znamenat jejich konec ve Sněmovně. Jejich význam pro řešení současné vládní situace je však natolik malý, že o výsledku rozhodnou velké strany.

Reklama

Jedno je jasné, v nejbližších týdnech uslyšíme ještě spoustu vyhrocených vyjádření a změn postojů. Je dobré mít na paměti, že jediné, podle čeho se strany budou rozhodovat, je výhodnost řešení pro ně samé. „Ústavní zvyklosti“ budou dobré jen pro mediální zdůvodňování jejich postojů.

To že správným řešením, podle názoru většiny voličů, by byly předčasné volby, které by „vyčistily“ Sněmovnu od všech „odpadlíků“, velkou (nebo žádnou) roli v jejich rozhodování hrát nebude.