Reklama
 
Blog | Martin Janeček

Žádná rovná daň z příjmů u nás není!

Proč mne rozčilují debaty o „rovné dani“ z příjmů fyzických osob a návrhy na přechod (návrat) k progresivnímu zdanění.

Kdykoliv sleduji v médiích debatu o „rovné dani“ z příjmů fyzických osob a návrzích na přechod (návrat) k progresivnímu zdanění, zmocňuje se mne pocit rozčilení, zoufalství a frustrace.

Se zhoršující se situací v sociální oblasti a s připravovanými protesty odborů proti slibovaným reformám, využívá levicová opozice téma návratu k progresivnímu zdanění příjmů stále častěji. Hraje tak na nejnižší pudy části obyvatel vytvářením dojmu, že ti s vyššími příjmy přispívají nedostatečně (nedostatečně solidárně) do společného rozpočtu. Opozice hraje tuto hru velice chytře, protože těch s nižšími příjmy bude vždy výrazně více, než těch s vysokými příjmy. Volební matematika je potom jasná, vytvořit dojem, že levice bojuje za práva většiny a za spravedlivější přerozdělování příjmů.

Rozčiluje mne, že koalice nedokáže nesmyslnost tvrzení o rovné dani vysvětlovat a vyvracet. Nedokázala to Topolánkova vláda, která rovnou daňovou sazbu u daně z příjmu fyzických osob zavedla a nedokáže to ani současná koalice.

Reklama

A proč říkám, že žádná rovná daň u nás není? Topolánkova vláda zavedla rovnou daňovou sazbu 15% ze superhrubé mzdy, tzn. rovnou procentní sazbu. Jenomže stát nevybírá na daních procenta, ale peníze! Těmito penězi, nikoliv procenty, stát platí veřejné statky, které používáme my všichni bez ohledu na výši našeho příjmu, např. policii, výstavbu a opravy silnic či třeba úřady práce.

Tím se dostávám k jádru nesmyslnosti tvrzení o rovné dani. Pokud má někdo příjem 10 tisíc Kč přispěje (při 15% sazbě daně) nám všem na veřejné statky částkou 1 500 Kč. Pokud má někdo příjem 100 tisíc Kč zaplatí do naší společné pokladny 15 000 Kč, to je 10x více! Zcela zjevně se zde nedá mluvit o stejné částce, neboli rovné dani.

Lidé s nízkými či průměrnými příjmy by tak měli být rádi, že máme mezi námi spoluobčany s vysokými příjmy, kteří se na placení obrovských státních výdajů podílejí více než oni. Pokud si toto uvědomí, pak třeba nebudou tak náchylní k populismu levice, která navrhuje znovuzavedení progresivního zdanění příjmů, socialistického trestání schopnosti některých zajistit si vyšší příjem.

Uvítal bych, pokud by pravicoví politici dokázali při debatách v médiích nesmyslnost tvrzení o „rovné dani“ jasně vysvětlovat veřejnosti a zabránili tak levici ve snadném získávání politických bodů.